A parfümökről

A parfüm helyes használatának 5 aranyszabálya

parfüm utánzata

A megfelelő parfüm kiválasztása noha igényes feladatnak bizonyul. Néha napokig tart, néha hónapokig, valamikor évekig, amíg megtaláljuk azt az illatot amely minket természethűen leír. Amikor végre megtaláljuk az „igazit”, még meg kell tanulnunk pár alap szokást, hogy a parfüm kiadja magából a maximumot és pontosan úgy működjön ahogy azt várjuk tőle. Melyek ezek a szabályok?

 

1.  A parfümöt az ún. pulzuspontokra permetezzük

Ahhoz, hogy az illat kellemesen elterjedjen a test megfelelő helyére kell felvinni. Ezeket a megfelelő pontokat pulzuspontoknak nevezzük és például a nyakon, fül mögött, csuklón a belső könyökön, a halántékunknál és a dekoltázs, illetve mellkas környékén,  vagy az alsó állkapocson. Ezek a bőrünk legmelegebb pontjai az ún. pulzus vagy lüktetőpontok. A testhőmérsékletünknek köszönhetően az illat könnyebben felszabadul és fokozatosan érasztja magából a kellemes aromákat.

Különbséget érezhet akkor ha a parfümöt hidratált bőrére alkalmazza. A száraz bőr ugyanis elnyeli a parfüm nedvességét és ezáltal az aromái gyorsan elillannak. Ezért a legjobb a parfümöt nedves bőrre permetezni, ideális esetben zuhanyzás után.

 

2. Ne permetezze a ruhájára

A parfümöt soha ne permetezze ruhájára. Igaz, hogy a ruhájáról kellemesen fog áradni, de nem keveredik a bőrén található olajokkal. Ez pedig azt jelenti hogy ” nem fog megfelelően működni”. Ha mégis szeretné a pardümöt ruháin alkalmazni, akkor a ruha tetejére permetezze. Ugyanakkor ügyeljen a ruha anyagára is. Az illatot jól tartja a pamut, bőr és más természetes anyagok, egyes anyagokon viszont csúnya foltokat hagyhatnak maguk után, például a selymen is.

 

3. Ne vigye túlzásba

Valószinűleg már maga is volt olyan helyzetben, hogy egy a környezetében található személy illata már szinte zavarta Önt. Függetlenül attól, hogy munkahelyen, villamoson, a túl erős parfüm zavarhat másokat, sőt irritálhatja  a környezetét. Az illat egy bájos kiegészítő, ezért üygeljen arra, hogy milyen mennyiségben permetezi magára. Ebben az esetben érvényes az aranyszabály, hogy a kevesebb néha több.

 

4. A parfümöket tárolja sötétben

Kevés ember foglalkozik a parfüm tárolásával, mégis egy nagyon fontos kérdés. Azt tudta például, hogy a parfümöket sötétben kellene tartanunk? Nem szabadna őket a nappali fénynek kitenni, ezért a legegyszerűbb ha az eredeti dobozban tároljuk őket. Ezenkívül nem szabad őket 20 °C felett tartani.

 

5. Ne kenjük el

Összedörzsöli a csuklóját amikor a parfümöt felviszi? Nagy hiba! Sokan azt hiszik,hogy ha az illatot elkenik a bőrön könnyebben szétterjed. Sajnos az ellenkezője igaz. A dörzsölés az illatot „megöli” és megakadályozza, hogy fejlődjön.

Az aranyszabály végül azt mondja: ne keverjen a bőrön több illatot egyszerre. Ha erős a par[ümje, akkor gyengéd ruha öblítőt, gyengéd sampont és dezodort használjon. A túl sok illat egyszerre egy nehéz és kellemetlen aromát hozhat létre, amely nem csak a környezetének de Önnek is kellemetlen  és zavaró lesz. És éppen ez az ellenkezője annak amit el szeretnénk érni parfümünk használatával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük