A parfümökről

Miért változik a parfüm illata viselése közben?

parfüm utánzata

Bizonyára már te is észrevetted, hogy a parfümöd illata a nap folyamán megváltozik. Hogy a felvittel után egészen más illatokat érezni mint néhány órával később? Ne aggódj, nem hamisítvány. Éppen ellenkezőleg. Az illat összetevőinek fokozatos párolgása a minőségi parfüm egyik fő tulajdonsága. Miért van ez így? Most elmondjuk hogyan is működnek a parfümök és miért nem egyszerre párolognak el az illatok összetevői.

 

Hogyan különböztetjük meg a lineáris illatok a nem-lineáristól?

A parfümgyártásban két féle illat típust különböztetünk meg- lineáris és nem-lineárist. A lineáris illatok változatlanuk, illatuk viselés közben nem változik, nem fejlődnek fokozatosan. Akár alkalmazás után pár pillanattal vagy néhány óra múlva, az illat mindig azonos. Ez a tulajdonság legtöbbször a siláyn parfümökre vonatkozik, bár vannak olyan illatok is amik pontossan azzal a szándékkal készültek, hogy illatuk változatlan legyen.

Ellenkező esetben az illat nem-lineáris. Az illat ízei fejlődnek a bőrön, ahogy fokozatosan a bőrön található olajokkal keverednek. Az illat összetevői 3 rétegre oszlanak- fej, szív és alapillatra. Ezek három fázisban fejlődnek. Úgynevezett illatpiramist alkotnak, melynek összetevői keverednek egymással, nem lehet őket egymástól elválasztani.

 

Fejillat

A fejillat az az illat amelyet a permetezés után következő percekben érzünk. Ez az illat általában körülbelül 1 óráig tartanak. A fejillat kevésbé stabil elemeket tartalmaz, ezért gyorsan elpárolognak. Leginkább friss illatokról van szó, például virág, citrus vagy tengeri aromák alkotják.

 

Szívillat

A szívillatot néha a parfüm testének is hívják. A fejillat elpárolgása után tör elő és hatása pár óárig tart. Általában olyan 3-4 órát érezni. Többnyire nehezebb aromák alkotják, melyek a parfümnek jellegzetességéért felelnek.

 

Alapillat

Csak miután a parfüm már hosszabb ideig van a bőrén jelenik meg a parfüm alapillata. Amely a leghosszabb ideig terjed- akár 3-4 órát is érezni, kivételesen akár 7 órát is. Pont a parfüm alapja az ami az illatot a bőrbe rögzíti. Összekeveredik a bőrön található olajokkal és tipikus, különleges illatot teremt.

 

Parfüm piramis

Bár 3 illatbázisről beszélünk, az egyes komponensek nem választhatók el egymástól. Igaz, hogy egymás után fejlődnek ki, de mégis egymással keverednek és különböző aromás kombinációkat hoznak létre. Tehát ha eddig csodáltál, hogy miért változik a parfümöd illata, remélem itt megtaláltad a magyarázatot. Ez a parfümök pozitív tulajdonsága, amely egyedivé és megkülönböztetővé tesz nappal és éjszaka is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük