A parfümökről

Virágos parfümök: 5 legnépszerűbb virágos aroma, amelyet biztosan éreztél már a parfümökben

Virágos aromák a parfümökben

El tudod képzelni, hogyan nézne ki a parfümök világa virágos aromák nélkül? Elképzelhetetlen. A virágok az egyik legnépszerűbb alapanyag. Főleg a női illatokhoz kötjük őket, de a férfi parfümökben is széles körben képviseltetik magukat.

A virágos aromák nagyon összetettek és változatosak. Gyengédnek, elegánsnak, de vonzónak is tűnhetnek. Az egyetlen közös bennük az a tény, hogy nagyon könnyű viselni, és kényelmesen fogod érezni magad velük. Ha részletesebben szeretnénk kategorizálni őket, akkor aromák szerint több csoportba is oszthatjuk őket. Melyek a leggyakrabban használt virágcsoportok?

fehér virágok

Fehér virágok

Ezek a természetesen tiszta és finom aromák az intenzitástól függően gyengéd vagy vonzó illatúak lehetnek. Ide tartozik például a jázmin, a neroli, a gyöngyvirág, a lonc és más fehér, finom virágok.

rózsaszín virágok

Rózsaszín virágok

Jellemzően ebbe a csoportba soroljuk a virágos aromákat, amelyek jellegzetes, átható illatúak. Természetesen ide tartozik a rózsa, de a bazsarózsa, a liliom, a muskátli, a gerbera és más hasonló virágok is.

Púderes virágok

Púderes virágok

Néhány virágnak mintha púderes felhangja van. Az illatok szokatlan lágyságot, krémességet és eleganciát adnak. Ilyen virágok közé tartozik az ibolya, a heliotrop, a mimóza vagy az írisz.

Melyek a legnépszerűbb virágos aromák a parfümökben?

A virágos illatcsalád olyan széles, hogy mindenki megtalálja kedvenc aromáját. Azt a feladatot tűztük ki magunk elé, hogy megtaláljuk a parfümökben használt 5 legnépszerűbb virágaromát. Mivel nincs statisztika arról, hogy ezt vagy azt az aromát hányszor használták fel, ezért parfümeinket és vásárlói véleményeket is alapul vettük. Ez a rangsorunk az 5 legjobb virágos aromáról:

1. Rózsa

Először is egyértelműen meg kell említenünk a virágok királynőjét – a rózsát. A szerelem és a romantika hagyományos szimbólumát évszázadok óta használják az illatszerekben és a kozmetikában. Jellemzően virágos, számunkra nagyon is felismerhető illata van, hiszen vidékünk egyik legkedveltebb virága.

A rózsa illata titokzatos, romantikus és tipikusan virágosan édes. A parfümökben leginkább frissítő és pihentető aromaként hat, amely elvarázsolja az emberi érzékszerveket. A belőle készült esszenciális kivonat azonban nagyon drága. Körülbelül 4 tonna szirom szükséges 1 kg tiszta rózsaolaj előállításához. Ráadásul, ha elképzeled, milyen könnyűek a szirmok, 4 tonna valóban elég. Így biztosan nem fogsz rózsát találni olcsó és rossz minőségű illatokban.

Rózsaillatú parfümök kínálatunkból

2. Jázmin

Ha a rózsa a virágok királynője, akkor a jázmin egyértelműen  a király. Sok országban finom virágai a szerelmet szimbolizálják, és gyakran használják esküvői szertartások dekorációjaként. De az illata nem sokkal marad el a megjelenésétől. Erős, átható és sokak szerint az egyik legkellemesebb a világon. Ez a vélemény valószínűleg ősidők óta öröklődött, mert a perzsa yasmine szó illatot jelent.

A jázminnak több tucat fajtája létezik, de csak 2 fajtát használnak az illatszeriparban – a Jasmine Sambac és a Jasmine Grandiflorum. Mindkét típus aromája bódító, fűszeres, enyhén édeskés, gyümölcsös. Furcsa, kellemesen állati felhangja van, ami sokak számára függőséget okoz, másoknak elviselhetetlen.

Érdekesség, hogy a jázminvirág csak napnyugta után az éjszaka adja ki illatát. Illatainak megszerzése ezért fizikailag és anyagilag is nagyon megterhelő. A parfümökben való felhasználáshoz a jázmin aromát gyakran szintetikusan állítják elő, de ennek ellenére nem veszíti el kivételes jellegét.

Különleges jázmin illatú parfümök kínálatunkból

3. Tubarózsa

Azt hiszed, végeztünk a királyi címkékkel? Tévedés. A tubarózsa az éjszaka királynőjeként ismert. Illata éjszaka a legintenzívebb. A viktoriánus Angliában még esténként megtiltották a lányoknak a tubarózsakertbe való látogatást, mert úgy tartották, hogy ez az illat elcsábíthatja vagy megbabonázhatja őket.

Bár ez természetesen babona, a tubarózsa bizonyos módon megszállhat. Az egyik legkifejezőbb illatú virágaroma. Bódító, fűszeres, földes és egzotikus. Az érzékeny orrok még fémes és krémes jegyeket is találhatnak illatában.

Természetes formájában a tubarózsa az egyik legdrágább összetevő, amelyet ma az illatszeriparban használnak. Az esszencia kinyeréséhez nagyon nagy mennyiségű friss virág szükséges. A jázminhoz hasonlóan a tubarózsa aromáját ezért szintetikusan állítják elő a legtöbb parfümben.

Népszerű parfümök tubarózsával

4. Ylang-ylang

Az ylang-ylang igazi egzotikum számunkra. Európában természetesen nem nő, megtalálható Ázsiában, Afrikában vagy a Karib-térségben. Nagyon lágy és édes illata van, enyhén egzotikus gyümölcsös. Amikor megérzed az illatát, elbűvöl nőies és romantikus karaktere.

Az ylang-ylangot az aromaterápiában is használják, bár itt nagyon ritkán. Nyugtató és ellazító hatása van. Az illatszeriparban leginkább a vidám gyümölcsös illatokhoz adják hozzá, amelyek trópusi országokba repítenek.

Parfümök egzotikus ylang-ylanggal

5. Levendula

Hosszan gondolkodtunk az utolsó összetevőn. Például a liliom, az ibolya, a bazsarózsa, a neroli vagy a gardénia is felkerültek a listára. A győzelmet azonban végül a levendula aratta. Az egyik legsokoldalúbb virág, amit ismerünk. Nemcsak az illatszerekben, hanem az aromaterápiában, a főzésben és a természetgyógyászatban is használják. Jellegzetes illata nyugtató és ellazító tulajdonságairól ismert, ezért érdemes például lefekvés előtt megszagolni.

Valószínűleg magát a levendula illatát nem kell leírnunk. A tisztaság, a természet és a kikapcsolódás érzését kelti. Meglehetősen aromás, és ha igazán az illatára koncentrálunk, édesgyökér-szerű csillogást fogunk érezni benne – jellemzően zöldet, friss fűszereket és enyhén édeskéset.

A levendula tisztaságot, lágyságot és frissességet kölcsönöz a parfümöknek. Gyakrabban használják férfi parfümökben. Az erős és átható aroma szerepét azonban ritkán tölti be. Inkább a többi jegyet hagyja kiemelkedni a kompozícióban, és csak a háttérben egészíti ki kiválóan a keletkező illatot.

Vásárlóink ​​kedvenc parfümjei levendulával

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük