A parfümökről

Az illatok besorolása – mi jellemzi az igazi parfümöt?

parfüm utánzatok

A parfümipar ágazatában  különböző illat megnevezésekkel találkozunk- parfüm, kölnivíz, toalettvíz. Ezek a különböző megnevezések az illatok különböző kategóriáját képviselik. A kategóriákat az illatban található aroma mennyiség alapján állítjuk fel. Ezek mennyiségétől függ maga az illat minősége.

A parfümben lévő illóolajok mennyisége az amely az illat inenzitásáért és tartóságáért felelős. Az egyes illatokban 1-40% os lehet a koncentráicójuk. Ennek megfelelően a következő alapfajtákat különböztetünk meg: parfüm, parfümös víz, toalettvíz, kölni és borotválkozás utáni vízet ismerünk.

 

Parfüm

A parfüm az, amely az illóolajak legmagasabb koncentrációját tartalmazza, 15-30%. Ezért intenzív és ugyanakkor a leghosszabb ideig- akár 12 óráig is tart. A világ legjobb minőségű parfümjei akár 40% illóolajat is tartalmaznak.

Bár kissé furcsánnak tűnhet, de a 40%-nál nagyobb koncentrációt tartalmazó parfümök már nem lennének kellemesek, sőt viselőjüket kimondottan zavarnák. A mi Parfen-jeink pont a parfüm kategóriába sorolhatók.

 

Parfümös víz – Eau de parfum (EDP)

A parfüm után a parfümös víz a legjobb. Nemzetközileg EDP- Eau de Parfumnak nevezzük. 8-15% illóolajat tartalmaz. Tehát kicsit kevesebb a koncentrációja mint egy igazi parfümnek, a bőrön 8 órát is kibír.

 

Toalettvíz – Eau de toilette (EDT)

4-8%-os a koncentráicója az illóolajoknak a toalettvízben, nemzetközi nevén mint Eau de Toillete (ETD) ismert. Mivel a bőrön maximum 4 óráig marad meg, ezért a nap folyamán többször kell alkalmazni. Bizonyos emberek, akik a kevésbe intenzív illatokat kedvelik szívesebben viselnek toalettvízet mint parfümöt.

 

Kölnivíz – Eau de cologne (EDC)

Az illóolajok 3-5%-át képezik a kölnivíznek. Ez a férfiaknak készül. Az összes illat mellett ez a legkevésbé koncentrált illat, és mivel nem tartalmaz alapillatot rövid időn belül eltűnik illata. Az esszenciákat leggyakrabban alkohollal keverik benne.

 

Borotválkozás utáni arcszesz

Csak 3% illóolajat tartalmaz a borotválkozás utáni arcszesz. A borotválkozás utáni vizek alkoholt tartalmaznak és fő céljuk, hogy kíméletesen ápolják a bőrt borotválkozás után. Nem kell hogy intenzív legyen és nem is tartós. Érzékeny bőrű férfiaknak borotválkozás utáni balzsamot javaslunk, amely sűrűbb összetételű és legtöbbször nem tartalmazz alkoholt. A borotválkozás utáni balzsam illólajtartalma is hasonlóan az arcszeszhez maximum 3%.

 

Mi befolyásolja még a par[üm intenzitását?

Annak, hogy az illat mennyi ideig marad a bőrön befolyásolja az illat karaktere is. Bizonyos típusú illatok az azonos koncentráció ellenére is kevesebb ideig hatnak mint mások. Például a fűszeres illatok természetesen hosszabb ideig hatnak mint a citrusfélék. De természetesen a legfontosabb az említett illóolaj tartalom.

Tehát ha legközelebb parfümöt választ, akkor olvassa el figyelmessen az összetételét, nehogy véletlenül parfüm helyet toalettvízet vásároljon. Hogy többet tudjon termékeinről olvasson el valamit a cégről vagy tanulmányozza át parfümjeinket és válassza azt amely a leginkább megfelelő Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük