Parfümök összetevői

Milyen a szantálfa illata? Fedezd fel azokat a parfümöket, amelyek ezt a fás esszenciát tartalmazzák

milyen illatu a szantalfa

Édes, fás illat meleg orientális aláfestéssel

A szantálfát évezredek óta ismeri az emberiség. Egzotikus, magával ragadó és gazdag fás aromájának köszönhetően már az ókori civilizációk is használták különféle szertartásos rituálékban. Nem csoda, hogy még a modern ember is engedett ennek a bódító illatnak. Népszerű az aromaterápiában, aromamarketingben, és természetesen az illatszeriparban is. A parfümnek kiváló meleg, fás-orientális illatot ad, enyhén fűszeres és enyhén balzsamos aláfestéssel. Gyere velünk és nézd meg, hogyan nyerik a szantálfaolajat, és milyen parfümökben érezheted az illatát.

szantalfa meleg illattal

Honnan származik az értékes szantálfaolaj?

Santalum album – fehér szantálfa, szent fának tartják, amely az életerőt szimbolizálja. A hinduizmusban, a buddhizmusban és az iszlámban faanyagát évszázadok óta használják számos szertartásos rituálénál, imához és meditációhoz. Az emberek azt hiszik, hogy bódító aromája elősegíti a koncentrációt és ellazulást.

Többféle szantálfa létezik, amelyből illatos olaj nyerhető. Leginkább előfordulási helyükben különböznek egymástól, így ismerjük például az ausztrál vagy afrikai szantálfát. A legjobb minőségű fehér szantálfa természetesen csak Indiában terem. Ez egy örökzöld trópusi fa kemény, és természetesen illatos fával rendelkezik.

India volt a múltban a szantálfaolaj legnagyobb termelője. A világszerte növekvő kereslet azonban túlzott exportjához, az erőforrások szinte teljes kimerüléséhez vezetett. Ezért ma a fehér szantálfa szerepel az IUCN (Nemzetközi Természetvédelmi és Természeti Erőforrások Védelme) Vörös Listáján, és „sebezhető” fajnak számít. Ezenkívül az indiai kormány közvetlenül megtiltja, hogy bármilyen szantálfaterméket exportáljanak az országból. Az indiai termelésből származó veszteségeket főként ausztráliai és a csendes-óceáni ültetvényekkel pótolták.

Hogyan „szüretelik” a szantálfa illatát?

A szantálfa ma a világ egyik legdrágább faanyaga. Amellett, hogy nagyon ritka, lassan nő. Minden „fának” körülbelül 20-30 évig zavartalanul kell nőnie, mielőtt készen áll az olaj betakarítására. Csak egy idősebb fa képes kellően jó minőségű és erős illatú olajat termelni. Az is igaz, hogy minél idősebb a fa, annál jobb minőségű az olaja.

Magát az „illatanyagot” desztillációval nyerik a fa közepéből – az ún. szívfából. Miután az olajat lepárolták, körülbelül fél évig kell érlelni. Ebben az időszakban stabilizálódik, és színe is világossárgáról barnássárgára változik. Érés után rendkívül aromás és kiváló minőségű illatot kínál, amely hosszú évekig megőrzi intenzitását és stabilitását.

Hol mindenhol használják szantálfaolajat?

A világ egyes részein a szantálfaolaj vagy maga a szantálfa még mindig a szent rituálék része. Nyugati világunkban a szantálfaolajat főként a következő területeken használják:

Parfüméria

A szantálfaolaj a parfümök egyik leggyakrabban használt összetevője. Leggyakrabban a kompozíció alapjának része, ahol stabilizálja az illatot, és meleg orientális-fás tónust ad.

Aromaterápia

Úgy tartják, hogy aromája harmonizálja a testet és a lelket. Javítja a hangulatot, növeli a figyelmet, megnyugtat, oldja a stresszt, elűzi a szorongást és segít az álmatlanságban. Afrodiziákum hatása is van.

Aromamarketing

A szantálfa illata békét, kikapcsolódást és luxust idéz a belső terekben. Használják például a drágább árukkal ellátot boltok illatosítására.

Milyen illatú a szantálfa a parfümökben?

A szantálfa olajnak összetéveszthetetlen illata van. A fás illatcsaládba tartozik, miközben enyhén keleties és enyhén fűszeres tónusokra hajlik. Maga a szantálfa aromája:

Gazdag fás

Meleg és puha

Tejestől édesig

Nyugtató és kellemes

A szantálfa meleg, fás, fűszeres, néha még diós tónusokat is visz a parfüm összetételébe. A parfüm többi összetevőjétől függően balzsamos vagy enyhén zöld színű lehet. Azonban mindig nagyon kielégítő és tartós illata van, amely hosszú ideig megőrzi minőségi tulajdonságait.

A mi szélességi fokunkon élők számára a szantálfa a parfümök egzotikus összetevőjeként működik. Tehát keletiesnek és bódítónak tartjuk. Számos parfümben megtalálható, de a legintenzívebb azokban, amelyeket az alábbi listában választottunk ki neked:

Népszerű női parfümök szantálfával:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük