Parfümök összetevői

Keress parfümöt összetétel szerint: Borostyános illatok

borostyanos parfum

Keleti és meleg illat édes érzéki ponttal

A nap ajándéka, a tenger könnyei vagy az észak aranya – így nevezik költőileg a borostyánt szerte a világon. Ez az aranysárga kő évszázadok óta népszerű, különösen az ékszerművészetben. Ha azonban a parfümök iránt érdeklődsz, biztosan észrevetted, hogy számos népszerű illatban is megtalálható. Az egyik legeredetibb és legkeresettebb alapanyag. Amit azonban kevesen tudnak róla, az az a tény, hogy az illatszerekben használt borostyán jelentősen különbözik az ékszerborostyántól.

Honnan származik a klasszikus borostyán?

A legtöbb ember úgy ismeri a borostyánt, mint ékszerekben vagy terápiában használt kő. Ez azonban valójában nem kő a szó valódi értelmében. A borostyán a fák gyantájából származik – konkrétan az őskori fák megkövesedett gyantájáról van szó. Egyes tűlevelűek gyantájának „megkövesedésével” jön létre, és ezért azok a kis kavicsok, amelyeket korábban már láthatottál, akár több millió évesek is lehetnek.

A borostyán színe mézsárga, barna, narancstól aranyvörösig terjed. Legelterjedtebben  az ékszerészek használják, ékszergyártásra körülbelül a bronzkor óta használják. Ma már a kőterápiában is nagyon népszerű. Vannak, akik úgy vélik, hogy gyógyító hatása van, harmóniát és pozitív energiát hoz az életbe. Borostyán vagy ámbra néven is megtalálható számos parfüm összetételében.

Milyen illata van a borostyánnak?

Orientális

Édes

Meleg

Érzéki

Hogyan illatozhat egy kő? Vagyis hogyan lehet a parfümökhöz adni? Ha megérezne egy borostyán ékszer illatát, akkor biztosan nem érezne semmit – legfeljebb azt az illatot, amely a bőréről érte el az ékszert.

Az illatszeriparban használt borostyán ugyanis nem azonos a fent említett fosszilis gyantával. A parfümös borostyán a következő lehetőségek egyike:

  • klasszikus gyanta,
  • borostyánból nyert illóolaj,
  • több esszencia kombinációja.

Leggyakrabban az említett összetevők keveréke, amelyet olyan összetevőkből és balzsamokból állítanak elő, mint a vanília, pacsuli, labdanum, styrax, benzoin vagy ezek különféle kombinációi.

Keveréskor a parfümőrök célja, hogy gazdag orientális illatot hozzanak létre, amely melegen és érzékien hat a bőrre. Ennek eredményeként a borostyán kellemes, púderestől édeskés illatú, keleties tapintással és bódító felhanggal.

Az illatszeriparban a borostyán nem csak összetevőként ismert, hanem összetevők egész csoportjaként is. Az ámbra-pézsma illatcsaládot az állatiság és a vonzerő jellemzi. Ide tartoznak az olyan összetevők, mint a pézsma, a bőr, a tolubalzsam, az ambroxán, a különféle gyanták és természetesen a borostyán.

Parfümök borostyánnal

A borostyán parfümöket leginkább érzékinek, melegnek és egzotikusnak nevezik. A többi összetevővel való kombinációtól függően hol markánsabb édeskés, hol fás, hol füstös aromák érezhetők bennük. Az így létrejövő illat mindig a borostyán és a parfüm egyéb összetevőinek arányától függ, és attól is, hogy hogyan készült.

A borostyánt egyformán adják a férfi és női parfümökhöz. Ezek mind meglehetősen állati illatok, amelyek alkalmasak őszre, télre vagy különleges eseményekre. Természetesen a borostyán sem kivétel még a friss illatokban sem, de jellegéből adódóan legtöbbször a nehezebb, melegebb és finomabb parfümök része.

A parfümkompozícióban egyszerűen csak borostyánként találkozhatunk a borostyánnal, de ámbraként is emlegetik. Figyelem: ez az összetevő különbözik az ambergris nevű összetevőtől. Az ámbra olyan gyanták keveréke, amelyek meleg, édes és nagyon mély illatot hoznak létre. Az ambergris meglehetősen sós, mély és „bőrös” aromájú, különösebb édesség nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük