A parfümökről

Tartós parfüm: Hogyan találjunk olyan illatot, amely órákig kitart a bőrön?

hosszan tartó parfüm

A parfümök mindennapjaink részévé váltak. Vannak, akik csak különleges alkalmakkor használják őket, mások ki sem mennek „pár csepp” nélkül a házból. A megfelelő parfüm kiválasztása azonban sok ember számára nagyon népszerűtlen tevékenység. Miért?

Vannak, akiknek tucatnyi illatot kell kipróbálniuk, hogy megtalálják azt, amiben természetesnek és kényelmesnek érzik magukat. A szép illat mellett azonban egy jó minőségű parfümnek más tulajdonságokkal is kell rendelkeznie – különösen a megfelelő intenzitás és tartósság. Az intenzitás nagyban befolyásolhatja, hogy a parfüm erős vagy gyenge lesz-e számodra, és hogy az illatát valóban megszereted-e. A hosszú élettartam viszont felelős azért, hogy a parfüm mennyi ideig fog illatozni a bőrödön – órákig, vagy néhány perc múlva elhalványul. De hogyan lehet ilyen illatot találni?

Fontos az illat minősége

Amit a legtöbben parfümnek hívnak, az valójában eau de toilette vagy illatosított víz lehet. Hogy nem számít? Ezek azonban teljesen eltérő aromás aromakoncentrációjú illatanyagok, ami a legnagyobb hatással van az illat élettartamára. Minél magasabb az illat esszenciák tartalma egy illatban, annál tovább kell illatoznia a bőrön. Milyen illatfajtákat ismerünk?

  • Borotválkozás utáni arcszesz

Az Aftershave a legalacsonyabb koncentrációban tartalmazza az aromás esszenciákat, mindössze 3%-ról beszélhetünk. A borotválkozás utáni szerek azonban elsősorban nem a bőr illatosítására szolgálnak, hanem a borotválkozás utáni bőrápolásra. Az illatuk nem tartós, de mindenképpen kellemes minden férfi számára. A használat után körülbelül néhány percig érezhető.

  • Kölnivíz – Eau de cologne (EDC)

A kölnivíz 3-5% illatösszetevőt tartalmaz. Már illatnak is tekinthetjük, de a lehető legalacsonyabb esszenciakoncentrációval. Általában csak férfiaknak készül.

  • Toalettvíz – Eau de toilette (EDT)

A nemzetközi nevén Eau de Toilette (EDT), toalettvíz körülbelül 4-8% koncentrációban tartalmaz illat-esszenciákat. Legfeljebb 4 órát tart a bőrön. Tehát, ha szeretnéd egész nap érezni az illatokat, akkor naponta többször kell használnod. Sokan azonban éppen a rövidebb időtartama miatt kedvelik ezt az illattípust – használják például sportoláshoz vagy kötetlen szabadidő eltöltéséhez.

  • Parfümös víz – Eau de parfum (EDP)

Az EDP illatok a valaha volt legelterjedtebb és legkelendőbb illatfajták. Az Eau De Parfum címke miatt az emberek hajlamosak összetéveszteni őket valódi parfümökkel. Így gyakran nem is sejtik, hogy ami otthon van, az valójában nem parfüm, hanem egy kevésbé tömény illatosított víz. 8-15% illat esszenciát tartalmaz, és körülbelül 8 órán keresztül marad a bőrön.

  • Parfüm

Ahogy azt már sejtette, az igazi parfüm a leghosszabb ideig tart a bőrön. 15 – 30% esszenciát tartalmaz, amivel szó szerint király az illatok között. Az adott parfümtől függően akár 12 óráig is eltarthat, és ez igazán intenzív. Parfen parfümjeink is a parfümök kategóriájába tartoznak, akár 12 órán keresztül is kitartanak.

Kipróbálnád az illat esszenciák 40%-nál magasabb koncentrációját? Valószínűleg egyáltalán nem tetszene. Az ilyen magas koncentrációk igazán intenzív, erős és aromás illatot képviselnek, ami zavarhatja az érzékenyebb orrot.

Az intenzívebb parfümök hosszabban illatoznak

Ha az erősebb fűszeres vagy orientális illatokat részesíted előnyben, akkor előnye van – valószínűleg tovább fog tartani a parfümöd. Nem szabály, de gyakran az intenzívebb, aromásabb és általában kifejezőbb parfümöket kicsit tovább érzi a környezete, mint a lágy és könnyed illatokat.

Miért van ez így? Annak ellenére, hogy az illatokban azonos koncentrációjú illatosított aromák vannak, a könnyű típusú illatokat úgy állítják elő, hogy ne „zavarják” sem a viselőt, sem környezetét. Ezért még ha a parfüm a bőrön is marad, csak rövid távolságra lesz érezhető. Éppen ellenkezőleg, a nehezebb parfümöket úgy készítik el, hogy mindenkit vonzanak. Az intenzitásnak köszönhetően még órákkal használat után is felismerhetőek lesznek a környezetében.

Nem vagy biztos benne, hogy a parfüm sokáig kitart-e? Próbálj ki egy mintát

A minták több okból is megfelelő megoldást jelentenek:

  • kiderül, hogy tetszik e az illata
  • ellenőrizni tudod a tartósságát,
  • tesztelni tudod a környezeted reakcióját az új illatra.

Tehát ha új parfümöt vásárolsz az interneten, mindig jobb, ha először egy mintát vásárolsz. Megoldás lehet az is, ha egyszerre rendelünsz mintát és parfümöt, először kinyitva a mintát. Ne feledje, hogy ha nem tetszik a parfüm, a jogszabályok értelmében a felbontott és használt parfümöt nem lehet visszaküldeni a gyártónak (felbontott és használt, fólia nélküli kozmetikai termék visszaküldése csak akkor lehetséges, ha konkrét hibája van – például sérült csomagolás, palack stb.).

Ezért mindig jobb – különösen a pénztárcád számára – ha kipróbálsz egy mintát, és meggyőződsz róla, hogy tetszik a parfüm. E-shopunkban éppen ezért minden megrendelt parfümhöz választhat egy ingyenes mintát.

A tartós parfümnek mindig drágának kell lennie?

Természetesen nem. Bár a minőségi illatokat többnyire drága márkákhoz kötik, még az olcsó parfümökben is lehet magas illatkoncentráció. Példa erre a Parfen parfümünk – nagy arányban tartalmaznak illatosszenciákat, és akár 12 órán keresztül is kitartanak a bőrön. Tehát egyáltalán nem az a helyzet, hogy a tartós parfümnek drága parfümnek kell lennie. Akár olcsó pénzért is kényeztetheted magad egy gyönyörű, hosszan tartó illattal. És hogy egy kis ihletet adjunk a végére, összeválogattunk nektek néhányat a legnépszerűbb és igazán tartós parfümök közül e-shopunkból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük