Parfümök összetevői

Keress parfümöt összetétel szerint: Pézsmás illatok

parfümök pézsmával

Vonzó és tiszta illat kivételes intenzitással

Pézsma vagy mósusz – nem más, mint egy ritka és értékes állati eredetű illatszer megnevezése. A földrészünkre állítólag Marco Polo hozta el, aki Kasmírban találkozott vele az útjai során. A pézsmának a parfümökben két szerepe van:

  • kiegészíti és kiemeli más összetevők tónusát – ezért is van az, hogy egyes illatok leírásánál azt írjuk, hogy az a illat a pézsmabázisban stabilizálódik
  • a parfümnek egyedülállóan érzéki és vonzó illatot kölcsönöz.

Milyen a pézsma illata?

A pézsma illatát sokan nehéz állati aromaként képzelik el, de az illata a valóságban tiszta és érzéki – teljesen más, mint eddig gondoltad. Púderes és krémes, enyhén édes és vonzó. Jellemzői:

Érzékiség

Egyedülálló, vonzó aromát kölcsönöz a parfümnek, amelyek semmilyen más összetevő nem tud létrehozni.

Tisztaság

Annak ellenére, hogy eredetileg egy állati eredetű összetevő semmi „piszkot“ nem tartalmaz. A pézsma illata kellemesen tiszta.

Intenzitás

A pézsma kiváló intenzitást biztosít a parfümnek. Fokozza a többi összetevő valódi illatát, valamint támogatja az illat tartósságát a bőrön.

Az illatszerek mellett a pézsmaesszenciát egykor a természetgyógyászatban és az aromaterápiában is használták. Nagyszerű hatással van az emberi pszichére, mivel ellazítja az elmét és serkenti a testet és jó hangulatot biztosít. Erőteljes afrodiziákumnak tartják.

Pézsmás parfümök

A pézsmát női, férfi és unisex parfümökben is használják. Lágyságot, érzékiséget kölcsönöz az illatoknak és a kompozíciókat képes stabilizálni. Kiváló fixáló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek meghosszabbítják az illat tartósságát a bőrön.

Honnan származik a pézsma?

Mivel a pézsma közismert összetevő, így talán már tudod is honnan származik: A pézsmaszarvasféle (moschus moschiferus) nevű állatka termeli. Ennek a hegyi fajnak a hímjei bocsájtják ki a feromónokkal együtt a párzási időszakban, hogy vonzzák a nőstényeket.

Ez az igazi kabar pézsma az illatszervilág egyik legdrágább természeteses összetevője. Régen nagyon drága volt, még az aranynál is értékesebb. Ez annak volt köszönhető, hogy nagyon nehéz volt megszerezni. A pézsmaszarvas ugyanis csak Tibetben, Pakisztánban, Indiában, Szibériában és Mongólia hegyvidékein fordul elő.

Miért beszélünk múlt időben? Mert ma tilos az igazi pézsma használata és beszerzése. Mivel valóban drága alapanyagról van szó, így a pézsmaszarvas az orvvadászok célpontjává vált, a számuk pedig rohamosan csökkent. A természetvédők ily módon védett állattá nyilvánították. Ma a pézsmát szintetikusan állítják elő, vagy olyan növényekből nyerik, mint az orvosi angyalgyökér vagy az ábelmósusz. A növényi, mind a szintetikus pészma illata megkülönböztethetetlen az állati eredetűtől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük