A parfümökről

Hogyan kell megfelelően tárolni a parfümöt?

Elromolhat egy parfüm? A parfümöknek vajon van lejárati idejük? Ezek gyarkori kérdések és mi tudjuk rá a választ is, egyértelműen: igen. De tudtad, hogy a parfüm élettartamát és tartósságát te is nagyban befolyásolhatod? Azt kérded hogyan? A tárolás kulcsfontosságú. Annak érdekében, hogy a parfümödnek hónapok után is olyan legyen az illat mint első nap fontos hogy kövesd a következő alapelveket. Olvasd el cikkünket arról, hogy hogyan tárolhatod a kedvenc illataid új hogy azok megőrizzék egyedi illatukat.

A parfümöt sötét és száraz helyen tárold

Sok parfümnek van gyönyörűen formás és mutatós palackja, amelyek szinte kívánják, hogy a polcra állítsd fel. A tervezők gyakran igazán kreatívak és próbálják a palack terveibe bevinni az illat karakterét is. Arra azonban ügyelni kell, hogy a parfümöket sötét és száraz helyen kell tárolni. Ideális esetben egy szekrényben vagy fiókban, ahol a parfümöt nem érheti nedvesség sem közvetlen napfény. Ezek megszakítják a parfüm kémiai kötéseit és elronthatják az illatát.

Az egyik leggyakoribb hiba, melyet a parfümök tulajdonosai elkövetnek a fürdőszobában való tárolás. A fürdőszoba olyan hely ahol a páratartalom találkozik a magas és szélsőséges hőmérséklet ingadozásokkal. Amennyiben a parfümöt hosszútávon ilyen helyen tárolod akkor nagy esélye van a romlásának. Tisztában vagyunk azzal, hogy a kedvenc illatod szeretnéd mindig kéznél tartani, de a parfümöt mindenképpen száraz hűvös helyen tárold.

Használat után ne felejtsd el bezárni a parfümöt

A parfümök legnagyobb ellensége az oxigén. Gyakran előfordul hogy a nagy rohanásban a használat után nyitva felejtjük a parfümöt. Ugye nem gondoltad hogy az ilyen apróság is befolyásolhatja a parfümök életét, de az ellenkezője igaz. Ha a parfümöt csak pár órára hagyod nyitva az oxigén kémiai folyamatokat indíthat el, amelyek ronthatják a parfüm illatát és befolyásolhatja a parfüm párolgását is.

A parfümöt az eredeti csomagolásban tárold

A piacon számos újratölthető palack kapható, melyeket gyakorlati vagy épp esztétikai okokból választhatsz. Itt azonban meg kell jegyeznünk, hogy az esztétikai szempont mellett az eredeti palack egy másik funkciót is ellát. Úgy tervezték, hogy:

 • légmentesen záródjanak, így bent tartják a parfümöt és annak összetevőit,
 • megakadályozzák az oxigén és a nedvesség bejutását, amely károsítja az illatot
 • megvédi a parfüm illatát a romlástól- különösen az aromák elpárolhásától és az ennek következtében keletkező illat deformációtól.

 

Ezenkívül a permetezőfejeket úgy tervezték, hogy a megnyomásával a megfelelő mennyiségű illatot bocsássák ki, és a megakadályozzák az illat levegővel való szennyeződését.

Nyaralni készülsz? Vidd magaddal az utazási parfümöt vagy az újratölthető parfümszórót

Üzleti út előtt állsz, hétvégi kiruccanásra készült vagy éppen nyaralni mész és szeretnéd elvinni a kedvenc parfümöd? Vidd magaddal a kisebb, utazási változatát. Az utazási parfümök kisebb kiszerelésűek, ennek köszönhetően szépen elfér a kézitáskádban vagy a kézipogyászodban is. Nagyon fontos, hogy az utazási parfüm a kedvenc illatod lezárt mini változata, így megőrzi annak a jellemzőit. Ezzel ellentátben ha az eredeti üveg parfümöd öntenéd egy kisebb palackba akkor megtörnéd a permetezője tömítését és valószinűleg nagyon hamar elromlana a parfümöd a fent már említett tényezők miatt.

Amennyiben nem szeretnél utazási parfümbe fektetni, akkor kínálatunkban megtalálható a praktikus újratölthető parfümszóró is. Ezt a permetezőt úgy alakították ki, hogy a a parfüm tömítését nem sérti meg a feltöltése. Egyszerűen leveszed a parfümszóró fejét, az újratölthető flakon alját a parfümszóróra helyezed és pumpálással megtöltöd a porlasztót.

Egy kis tipp végezetül: Ne nyisd ki a parfümöt mindaddig amig el nem kezded használni

A megfelelő tárolással  24 hónapról akár 36 hónapra is meghosszabíthatod a parfümöd szavatosságát. A bontatlan és megfelelően tárolt parfüm sokkal hosszabb ideig tartós marad- akár évekről is beszélhetünk. Sose felejtsd el hogy amint kinyitod a parfümöd és érintkezésbe kerül az oxigénnel, azonnal elkezd ketyegni a képzeletbeli óra. Tehát ha nem készülsz azonnal használni a parfümöt, akkor tárold sötét és száraz helyen, eredeti csomagolásban és hagyd ott pihenni a maga idejéig.

3 thoughts on “Hogyan kell megfelelően tárolni a parfümöt?

 1. Jakab Péterné Inci szerint:

  A Dolce&Gabbana “The one” ihlető illat
  a “The only one” illattal azonos?

  1. Peter Čigáš szerint:

   Igen

 2. Adam adam szerint:

  Paco rabbanne invictus-nak le lehet venni a tetejét hogy parfumszoroval fel toltsem?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük