Parfümök összetevői

Keress parfümöt összetétel szerint: Jázminos illatok

parfemy s jasminem

Pazar, édes illatú fehér virágok

Az örökzöld jázmincserje az olajbogyó családjába tartozik. Hasonló az orgonához, az olívához vagy az osmanthushoz. Kicsi, nem feltűnő virágai nem csak a kertekben mutatnak szépen, de igazán csodálatos illatúak is. Illatuk évtizedek, sőt évszázadok óta népszerű. A rózsa mellett a jázmin az egyik legrégebbi összetevő, amelyet a parfümökhöz adnak.

A feljegyzések szerint a múlt század első felében gyártott parfümök körülbelül 80%-a tartalmazott jázmint. Ma már kicsit más a helyzet, de ennek ellenére a jázmin még mindig nagyon népszerű. A modern parfümök egyik leggyakrabban használt összetevője, miközben számos luxusmárka saját ültetvényén termeszti.

Milyen illata van a jázminnak?

A jázmin illatprofilját a következő jellemzi: édes, pazar, fehér virágos. Valójában édes és érzéki illatként képzelheted el, nagyon lágy, friss felhanggal. A parfümökben az a szerepe, hogy kiemelje a telt, érzéki és virágos aromát.

Azonban nem minden jázmin esszenciának van egyforma az illata. A termesztési hely, de a feldolgozási mód szerint is eltérő hatása lehet. Az adott parfümben használt többi összetevő is más karaktert adhat neki. Laboratóriumban szintetizálva a következő illata lehet:

  • vagy indol – bódítóan virágos,
  • vagy frissebb – friss zöld felhanggal.

A rózsaesszencia mellett a jázmin kivonat az illatszeripar alapvető összetevőjének számít. Mivel évszázadok óta használják, illatát az irodalom is gazdagon dicséri. Gyakran olyan címkékkel társítják, mint az egzotikus, gyönyörű, érzékien gazdag, intenzív vagy bódító. A latin Jasminumból származó jázmin név az istenek ajándékaként fordítható. Nos, el kell ismernünk, hogy a parfümgyártóknak és nekünk, illatszeretőknek is a jázmin igazi ajándék. A mai illatszerek jázmin nélkül biztosan nem lennének azok, amik.

Nincs két egyforma jázmin. Milyen fajtákat használnak az illatszeriparban?

Ha úgy döntesz, hogy jázmint ültetsz a kertedbe, az nem jelenti azt, hogy csodálatos és átható illatot áraszt majd. Többféle jázmin létezik. Az illatszeriparban legszélesebb körben használt jázmin a fehér jázmin, más néven közönséges jázmin (lat. Jasminum officinale).

Ez a faj természetesen és bőségesen nő a Himalájában. Még Pakisztán nemzeti virága is. Termesztésére viszonylag igénytelen, ennek köszönhetően a 16-17. század fordulóján időnként Európába is eljutott. Az első kereskedelmi forgalomba hozott jázmin „ültetvények” Európában is nagyjából a 17. században jöttek létre, konkrétan a dél-franciaországi Grasse városában – az úgynevezett parfümfővárosban. A Chanel cég továbbra is itt tartja fenn jázminültetvényeit.

Egy másik népszerű jázmin az illatszeriparban a Jasmine sambac, amelyet hazánkban arab jázminként is ismernek. Az illatszerekhez használt aromás kivonatok előállítása érdekében Franciaországon kívül a jázmint „iparilag” termesztik például Kínában, Indiában, Egyiptomban és más országokban. A különböző termőterületek a jázmin kissé eltérő illatát is jelentik.

vune jasminu

Parfümök jázminnal

Mivel a jázmin édes és virágos illatú, gyakrabban használják női parfümökben. Inkább ritkaságszámba megy a férfi parfümökben, vagy kiegészítő összetevő szerepét tölti be – ezáltal a készítményben alig érezni az illatát.

Befejezésül a legjobb jázmin illatokat hozzuk nektek. Találhatunk köztük klasszikus virágos, de szokatlan orientális illatokat is. A jázmin mindegyikben kissé eltérő „árnyalattal” rendelkezik. Így pontosan kiválaszthatod a neked legmegfelelőbb jázmin formát. Ha a női parfümök között körbenéztél, akkor a végére egy kis gyöngyszemet kínálunk számodra – jázmint tartalmazó férfi és uniszex parfümöket. Különös figyelmet fordítunk a férfi Amouage – Reflection Man és az unisex Baccarat Rouge 540-re, melyben a jázmin erős nyomát érezheted. Mindkét parfüm isteni illatú.

Női jázmin parfümök

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük