Parfümök összetevői

Keress parfümöt összetétel szerint: Illat citrusokkal

citrusos parfümök

Friss, szikrázó és vidám illatok, amelyek jó hangulatot biztosítanak

citrusos illatcsalád kifejezés gyümölcsök és más citrusos összetevők teljes spektrumára utal az illatszeriparban. Ez azonban nemcsak a citrusos illatokat foglalja magába, hanem más, citrusos aromájú összetevőkre is utalhat – mint például a citromfű vagy a verbéna. A kompozíciók többnyire a parfüm fejillatát képezik. Így közvetlenül a parfüm legfelső tónusaiban érezheted az illatukat, aminek köszönhetően már röviddel a használat után kellemesen csiklandozza az orrod.

Mi jellemző a citrusos aromákra?

A citrusos aromák frissességet, pezsgést és csillogást adnak a parfümöknek. Könnyed eleganciával árasszák el, tisztaságot sugároznak, és vidám hangulatot kölcsönöznek a napsütéses napokon. Magasabb koncentrációban segítenek kitisztítani az elmét, és lehetővé teszik, hogy frissnek, optimistának és energikusnak érezd magad.

Remekül passzolnak más gyümölcsös tónusokkal kombinálva, amelyekben enyhén elfedik az édességet és kiegyenlítik savanyúságukkal. Mindazonáltal tökéletes társa lehet a virág és gyantatónusoknak is az orientális parfümökben, melyeket lágyítanak és frissítenek.

Citrusos parfümök

Az egyes esszenciákban a citrusfélék természetes frissességének megőrzése érdekében ezeket az alapanyagokat általában hidegen dolgozzák fel. A citrusos illatcsaládba számos tónus tartozik, mint például citrom, bergamott, lime, yuzu, vörös narancs, grapefruit, citromfű, mandarin, verbéna, pomelo, kumkvat és sok más. Az egyes összetevőket leginkább a savasságuk, keserűségük és édességük intenzitása alapján tudjuk megkülönböztetni. Kiválogattuk neked a legnépszerűbb és leggyakrabban használt parfümöket:

Bergamott parfümök

A bergamott, ill. citrus bergamia egy citrusos gyümölcs, nagyobb lime kinézetre. Az aromája és az íze azonban jobban hasonlít a citrom és a narancs keresztezésére. Enyhén keserű, édes-savanyú illatú, finoman fűszeres aláfestéssel. Elegáns és nagyon összetett aromát alkot gyümölcsös árnyalataival.

Parfümök mandarinnal

A mandarin édes és lédús, mézes tónusokkal. Az aromaterápiában ellazulás elősegítésére, harmonizációra, felfrissülésre, de akár az idei aktivitás serkentésére is használják.

Parfümök citrommal és citromhéjjal

A citrom talán a legismertebb a citrusfélék közül. Kiváló savanykás-édes felhangot kölcsönöz a parfümöknek. Aromás, fényes, vidám és élénk. Igazán friss parfümökben használják, leggyakrabban a parfüm fejillatának szerves része.

Lime parfümök

A lime édesebb, de szárazabb is a citromnál. Az esszenciája, mint a legtöbb citrusfélének, serkentő és bátorító hatású. Felvillanyozza az elmét és frissesség érzetét kelti a parfümben.

Parfümök egzotikus yuzuval

A yuzu egy egzotikus gyümölcs Japánból, melynek az íze olyan, mint a mandarin. Nálunk nem igazán kapható, de ha valamikor lehetőséged lesz megkóstolni, akkor ne szalaszd el a lehetőséget. Nemcsak az íze, de az illata is remek. A yuzunak nagyon édes, ugyanakkor viszonylag kesernyés illata van, de más citrusfélékhez képest igazán egyedi. Lazító, stressz oldó és bátorító hatása van.

Parfümök grapefruittal

A grapefruitnak meglehetősen különleges illata van a parfümökben. Keserű, aromás, citrusos, mégis a fekete ribizke „piszkos“ hatását kelti. Ezek azonban egyedi aromák, amelyek a megfelelő összetevőkkel a frissesség és az egyediség érzetét keltik. Gyakran keverik a keserű narancs vagy a vörös narancs illatával.

Parfümök nerolival

Legvégül említsük meg a citrusos illatcsaládból a nerolit – ezt az esszenciát, melyet a narancsfa virágából nyerik. Annak ellenére, hogy virágról van szó, illata a citrusos aromák közé sorolja. Könnyű, enyhén pikáns illata van, narancs és mézvirág árnyalataival. Az illata tisztító, aromás és zöld, hasonlít a petitgrain olaj illatához, amelyet a narancsfa leveleiből és a gallyaiból nyernek. Főleg a virágos parfümöknél hoz felfrissülést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük